Close Menu
    Noutati

    Satele Moldovei mor, pentru că oamenii se mută la oraș

    11 iunie 2025

    Accidentul de la Bălți, în care a murit o fată de opt ani: Șoferul a fost condamnat la cinci ani de închisoare

    10 iunie 2025

    O vacanță pe an îți poate salva viața: reduce riscul de boli de inimă cu 30% și decesul cu 20%

    8 iunie 2025
    Noutăți
    • Satele Moldovei mor, pentru că oamenii se mută la oraș
    • Accidentul de la Bălți, în care a murit o fată de opt ani: Șoferul a fost condamnat la cinci ani de închisoare
    • O vacanță pe an îți poate salva viața: reduce riscul de boli de inimă cu 30% și decesul cu 20%
    • RO Diaspora solicită sprijin Ambasadei Republicii Moldova în Italia pentru reîntoarcerea trupului neînsuflețit al lui Denis Lupu și identificarea rudelor existente
    • ȘOC ÎN ȘCOALA DIN CAHUL: Elevă de 14 ani găsită inconștientă după ce a primit droguri de la un traficant — Vasile Tarlev condamnă dur neglijența autorităților și cere pedepse drastice pentru traficanți!
    • Declarația lui Vasile Tarlev despre situația politică și alegerile din Moldova
    • Trupul neînsuflețit al Denisei Maria Adas a fost găsit. Un român, reținut pentru crimă și mutilare
    • RO Diaspora cere autorităților italiene urmărirea penală și retragerea cetățeniei italiene a Liliei Eschiz-Dronic, acuzată de atacuri la persoană și propagandă de război pro-rusă
    RO DiasporaRO Diaspora
    • În Evidență
    • Știri Diaspora
    • Știri din RO&MD
    • Evenimente Diaspora
    • Mica Publicitate
    • Diaspora VIP
    • Utile Diaspora
    • Contact
    RO DiasporaRO Diaspora
    Pagina principala»Utile Diaspora»Pensia de urmaș pentru soție. Iată câți ani de căsătorie trebuie să aibă un cuplu pentru ca unul să ia acest venit

    Pensia de urmaș pentru soție. Iată câți ani de căsătorie trebuie să aibă un cuplu pentru ca unul să ia acest venit

    29 noiembrie 2024Actualizat la:29 noiembrie 202446.235 Vizualizari

    Pensia de urmaș pentru soție este, după cum sugerează denumirea, o sumă de bani pe care o persoană, unul dintre membrii cuplului sau copil, o primește după decesul unei persoane. Află care este cadrul legislativ și tot ce trebuie să știi pentru a putea intra în posesia ei, atunci când situația o impune.

    Știi și tu că după o pierdere, ultimul lucru la care vrei să te gândești este cum să-ți plătești facturile. Ai nevoie de timp pentru tine și pentru cei dragi rămași alături, în care să rememorați momentele frumoase petrecute împreună cu cel care nu se mai află lângă voi. Iar ca să poți face asta fără să resimți stresul financiar, este bine să te documentezi din timp cu privire la drepturile tale, ca soție, în situația în care partenerul tău nu mai este.

    Pensia de urmaș pentru soție

    De această pensie beneficiază soțul rămas în viață, pe durata întregii vieți, începând cu împlinirea vârstei standard de pensionare, care este în prezent de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.

    Pe lângă vârstă, un alt criteriu este reprezentat de durata căsniciei. Dacă cei doi au fost căsătoriți sub 10 ani, nu se primește pensie de urmaș. De asemenea, și copiii minori pot beneficia de această pensie de urmaș chiar dacă își continuă studiile, este important să aibă cel mult 26 de ani.

    Dacă respectivul cuplu a fost căsătorit între 10 și 15 ani, pensia este mai mică. Ca și exemplu, dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, pensia de urmaș se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, adică 6% pentru fiecare an.

    Există cazuri în care pensia de urmaș poate fi oferită și dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 1 an, pe perioada în care soțul este invalid de gradul I sau II, indiferent de vârstă. Pentru toate aceste cauzuri se va întocmi un dosar cu toate actele necesare.

    De asemenea, se mai oferă dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare din activităţi dependente.

    Care este suma pe care o puteți obține

    Acum știi că statutul tău te face eligibil pentru pensia de urmaș, dar cât este pensia de urmaș? În general, pensia de urmaș este calculată ca un procent din punctajul mediu anual al pensiei pe care ar fi primit-o soțul în momentul pensionării sau pe care o primea în momentul decesului.

    În România, în 2024, valoarea minimă a pensiei de urmaș este de 1.281 RON, aferentă indemnizației minime sociale, astfel că nu poate fi mai mică decât această sumă.

    Deși nu există un calculator pensie de urmaș, trebuie să știi că, în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, pensia de urmaș se calculează astfel: 50% – pentru un singur urmaş; 75% – pentru 2 urmaşi; 100% – pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.

    Aceste procente se aplică la punctajul mediu anual al pensiei soțului decedat, menționat în decizia de pensionare sau pe un cupon de pensie. Rezultatul se înmulțește cu valoarea unui punct de pensie. Aceasta va fi pensia brută a soției.

    Pe lângă asta, în calculul pensiei se ține cont și de: pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat; pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, inclusiv în situațiile în care era în plată cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială. De asemenea, pensia de urmaș pentru soție poate fi completată și de o asigurare de viață

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    Related Posts

    O vacanță pe an îți poate salva viața: reduce riscul de boli de inimă cu 30% și decesul cu 20%

    8 iunie 2025

    Inteligența artificială vine în ajutorul nevăzătorilor: Un dispozitiv i-ar putea ajuta să se descurce fără baston

    19 aprilie 2025

    Descoperire arheologică uimitoare. Istoricii au confirmat o poveste biblică despre unul dintre strămoșii lui Iisus Hristos

    8 aprilie 2025
    Noutăți
    Știri din RO&MD

    Satele Moldovei mor, pentru că oamenii se mută la oraș

    11 iunie 2025

    Satele din Moldova nu au potențial demografic mare, din cauza migrației interne. Locuitorii se mută…

    Accidentul de la Bălți, în care a murit o fată de opt ani: Șoferul a fost condamnat la cinci ani de închisoare

    10 iunie 2025

    RO Diaspora solicită sprijin Ambasadei Republicii Moldova în Italia pentru reîntoarcerea trupului neînsuflețit al lui Denis Lupu și identificarea rudelor existente

    7 iunie 2025

    ȘOC ÎN ȘCOALA DIN CAHUL: Elevă de 14 ani găsită inconștientă după ce a primit droguri de la un traficant — Vasile Tarlev condamnă dur neglijența autorităților și cere pedepse drastice pentru traficanți!

    5 iunie 2025
    Demo
    Navigare
    • În Evidență
    • Știri Diaspora
    • Știri din RO&MD
    • Evenimente Diaspora
    • Mica Publicitate
    • Diaspora VIP
    • Utile Diaspora
    • Contact

    Unica si prima gazeta cu si despre romanii si moldovenii din diaspora de pe toate continentele.

    Ultimele noutăți

    Satele Moldovei mor, pentru că oamenii se mută la oraș

    11 iunie 2025

    Accidentul de la Bălți, în care a murit o fată de opt ani: Șoferul a fost condamnat la cinci ani de închisoare

    10 iunie 2025

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.