O mare îngrijorare pe care mulți oameni o au după o noapte lungă de băut este cât timp va rămâne alcoolul în organism și cât de repede se pot urca la volan. Un ficat sănătos poate procesa aproximativ o băutură pe oră. Însă aceasta nu este o regulă care să se aplice tuturor, întrucât corpul fiecărei persoane procesează alcoolul într-un ritm diferit în funcție de mai mulți factori. În plus, alcoolul rămâne în unele părți ale corpului pentru perioade mai lungi de timp. Iată în cât timp iese alcoolul din organism.
Factorii care influențează metabolizarea alcoolului
Alcoolemia este denumirea cantităţii de alcool aflată temporar în fluxul sanguin al unei persoane. Ea mai este denumită şi „concentrația de alcool în sânge”, „nivelul de alcool în sânge”, „îmbibație alcoolică” sau „grad de intoxicație alcoolică” şi se poate determina în urma mai multor examinări. Iată cât timp rămâne alcool în organism în funcție de testul de detectare pe care îl faceți:
- Alcool în sânge – poate fi depistat timp de 6-12 ore
- Alcool în respirație – poate fi depistat până la 24 de ore
- Alcool în urină – poate fi depistat între 80 de ore
- Alcool în salivă – poate fi depistat timp de 48 de ore
- Alcool în foliculii de păr – poate fi depistat până la 3 luni
Unul dintre cei mai importanţi factori în stabilirea perioadei necesare corpului să elimine alcoolul este greutatea pe care o aveți. În plus, durata eliminării alcoolului din organism depinde şi de tipul de băutură consumat, gradul de alcool pe care îl are, durata timpului în care este consumată băutura, alimentația și cât de mult vă odihniți după ce v-ați delectat cu o anumită cantitate de alcool. Medicii susțin că în ceea ce privește persoanele care consumă alcool pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute. Acest lucru se întâmplă deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge.