Cum sa obtii viza pentru America (SUA). Ce acte sunt necesare, ce taxa platesti, cum poti sa completezi formularul DS-160 online si cum faci o programare la interviu. Iata ce trebuie sa faci si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi!
In primul si primul rand, trebuie sa mentionam de la bun inceput ca viza nu garanteaza faptul ca vei intra pe teriitoriul SUA. In cele mai multe cazuri, la punctul de frontiera din aeroportul pe care vei ateriza in Statele Unite va avea un loc un scurt interviu in urma caruia se va decide daca poti pasi pe taram american sau nu!
Mergem mai departe si trebuie sa spunem ca pentru intrarea in Statele Unite ale Americii exista mai multe tipuri de viza: viza de turist, viza pentru studii, viza in interes de serviciu, viza de tranzit, viza pentru schimburi de experienta, viza de munca si asa mai departe.
In randurile urmatoare ne vom referi la viza turistica pentru America de tip B2, viza ce poate fi obtinuta de la Sectia Consulara a Ambasadei Statelor Unite de la Bucuresti.
Calatoria in sine poate ca nu este atat de problematica, insa obtinerea vizei pare la prima vedere un proces destul de complex. Tocmai din acest motiv, nu putini sunt cei care renunta la acest vis! Cine nu a visat macar o data in viata la o calatorie in Statele Unite ale Americii?! Trebuie sa recunoastem ca oricine isi doreste sa ajunga peste Ocean, chiar si numai pentru cateva zile! Iata ce trebuie sa faci si care sunt pasii pentru a obtine viza pentru America.
Plata taxei de viza. Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand te hotarasti sa aplici pentru viza SUA este sa platesti taxa in valoare de 160 USD. Atentie, indiferent daca primesti sau nu viza, banii platiti pentru taxa nu pot fi primiti inapoi.
Taxa pentru viza de America se poate plati online, prin mobile banking sau la orice sucursala a Bancii Transilvania. Extrem de important, pastreaza chitanta care atesta plata taxei! Vei avea nevoie de aceasta atunci cand te vei programa la interviu!
Completarea formularului DS-160. Formularul DS-160 este documentul standard prin care soliciti viza pentru Statele Unite. Nu este un simplu formular, ci unul destul de complex, asa ca este indicat sa aloci aproximativ 60 de minute pentru completarea lui. Pentru finalizarea formularului vei avea nevoie si de o fotografie tip pasaport pe care va trebui sa o incarci. Pentru programarea si sustinerea interviului vei avea nevoie de codul de bare de pe pagina de confirmare. Printeaza aceasta pagina si ia-o cu tine la Ambasada in ziua interviului.
Programarea la interviu. In functie de cat de aglomerata este perioada in cauza, programarea la interviu se poate face in cateva zile sau in cateva saptamani. Potrivit recomandarilor oficialilor Ambasadei SUA, este indicat sa iti programezi interviul cu cel putin trei luni inainte de data plecarii in America.
Sustinerea interviului la Ambasada. In cele din urma, pentru a obtine viza pentru america trebuie sa te prezinti la Ambasada SUA din Bucuresti la data si ora stabilite. Este recomandat sa alegi o tinuta decenta, cu pantaloni lungi si pantofi inchisi. In ziua interviului trebuie sa ai la tine urmatoarele documente: pasaport valabil cel putin sase luni de la intoarcerea in Romania, fotografie tip pasaport, pagina de confirmare a completarii formularului DS-160 cu codul de bare format din zece cifre si chitanta care atesta plata taxei de viza.
Interviul pentru obtinerea vizei poate fi sustinut atat in limba engleza, cat si in limba romana. In general, interviul dureaza numai cateva minute, intrebarile putand fi generale sau specifice. In mod normal, ofiterul consular va dori sa afle care este motivul pentru care iti doresti sa ajungi in Statele Unite.
In cazul in care viza pentru America iti va fi aprobata, pasaportul va ramane la Ambasada, urmand sa il primesti in aproximativ trei zile lucratoare. In cazul in care viza iti este refuzata, vei primi pasaportul inapoi pe loc.
Conform recomandarilor pe care le face chiar Ambasada, este de preferat sa nu iti cumperi bilete de avion inainte de obtinerea propriu-zisa a vizei. Totusi, este bine sa ai o idee despre locurile pe care iti doresti sa le vizitezi in Statele Unite. Cel mai probabil, vei fi intrebat in cadrul interviului despre planurile tale de calatorie de peste Ocean!