Odihna ne ajută să ne încărcăm bateriile pentru a ne desfășura cu succes activitățile în fiecare zi. Totuși, somnul exercită efecte mai profunde decât atât.
Un lucru mai puțin știut este faptul că lipsa odihnei reprezintă un factor de risc important pentru creșterea în greutate. De asemenea, în cazul persoanelor care aderă la programe de scădere în greutate, lipsa somnului este un obstacol care afectează rezultatele. Din fericire, există numeroase măsuri care pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Descoperă în articolul următor cum este influențată greutatea de odihnă și invers, dar și cum să dormi mai bine.
Lipsa somnului – factor de risc pentru obezitate
Așa cum prezintă Guglielmo Beccuti and Silvana Pannain, în studiul „Sleep and obesity”, lipsa somnului crește riscul de obezitate prin numeroase mecanisme. Cercetările au demonstrat că somnul modulează funcția neurohormonală și metabolică. Astfel, odihna insuficientă are următoarele efecte:
-
Creșterea nivelului de grelină (hormonul care declanșează senzația de foame și apetitul) – așadar, persoanele care nu dorm suficient tind să se supraalimenteze;
-
Scăderea nivelului de leptină (hormonul sațietății, care inhibă foamea) – acest deficit exacerbează supraalimentarea;
-
Scăderea sensibilității la insulină și toleranței la glucoză – astfel, au loc creșteri ale glicemiei, iar insulinorezistența cauzează acumularea în exces a grăsimii corporale.
-
Creșterea nivelului de cortizol (hormonul stresului) – acesta crește apetitul și încetinește metabolismul;
-
Exacerbarea poftelor pentru alimente hipercalorice – modificările hormonale care au loc în lipsa somnului s-au asociat cu tendința de a consuma alimente bogate în calorii, grăsimi și zaharuri, arată Alexa Fry și Dr. Anis Rehman în articolul „Obesity and Sleep”. În plus, persoanele care nu dorm suficient au, de regulă, o alimentație slabă nutritiv, săracă în legume și fructe;
-
Reducerea activității fizice – lipsa odihnei suficiente duce adesea la sedentarism, ceea ce înseamnă implicit reducerea cheltuielilor de calorii.
Toate aceste mecanisme au ca rezultat creșterea în greutate și fac mai dificil procesul de slăbire. La rândul său, obezitatea este un factor de risc major pentru diferite afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare și musculoscheletale.