Micii fermieri români vor fi taxați de la 1 iulie pentru transportul propriilor produse la piață, dacă un proiect de act normativ al ANAF va intra în vigoare sub forma cu care a fost publicat pentru consultare publică.
Producătorii agricoli care activează cu atestate și carnete de producător vor trebui să suporte un impozit suplimentar pentru transportul propriilor recolte, a declarat Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), potrivit Agrointel.
Noua taxă pentru micii fermieri este impusă de ANAF și ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2024.
”Stimați mici producători care aveți certificat de producător, carnet de comerciant, o să mai aveți încă un cod digital, pe care o să îl plătiți la ANAF, cu care să puteți să vă duceți roșiile la piață sau laptele la centrul de colectare. Înseamnă alți bani, altă distrație. De la 1 iulie 2024 ar urma să intre în vigoare”, a spus Dorin Cojocaru.
Noua taxă ANAF îi vizează direct pe micii producători
În forma actuală a proiectului de act normativ, aceasta va afecta direct micii producători agricoli, cei care își fac pe cont propriu transportul produselor pe care le obțin în exploatație.
Cea mai mare parte a legumicultorilor își duc singuri marfa la piață sau la depozite, apicultorii își duc singuri mierea la târguri și centre de colectare, în timp ce micile ferme de animale își valorifică o parte importantă din lapte (procesat și în brânzeturi artizanale) în mod direct, prin automate, participări la târguri sau livrări pe abonamente, arată sursa citată.