Rareş Bogdan : ”Nu avem vară, nu avem vacanţă, ne pupăm copiii, soţiile, şi la luptă. Nu dormim, numărăm şi pe 30 septembrie anunţăm preşedintele României, Nicolae Ciucă”
Mausoleul de la Mărășești, cel mai important monument ridicat în memoria eroilor români vizitat de Nicolae Ciuca si Rares Bogdan.
Împreună cu victoriile de la Mărăști și Oituz, în vara aceluiași an, Bătălia de la Mărășești a împiedicat în mod decisiv prăbușirea completă a statului român în timpul Marelui Război. Înfrângerea a forțat Puterile Centrale să renunțe definitiv la ofensiva de pe Frontul Român și să treacă la apărare. Mausoleul de la Mărășești a apărut în cinstea eroilor căzuți în lupta pentru îndeplinirea idealului național.
Construit pe locul bătăliei, Mausoleul de la Mărășești este cel mai mare monument din România care îi comemorează pe cei căzuți în timpul Primului Război Mondial. A fost realizat după planurile arhitecților George Cristinel și Constantin Pomponiu, între anii 1923 și 1938. Lucrările s-au desfășurat în două etape distincte (1923-1924, parterul, respectiv 1936-1938, nivelul superior).
MAUSOLEUL DE LA MĂRĂȘEȘTI, INAUGURAT OFICIAL ÎN 1938
Din cauza lipsei de fonduri, lucrările au fost întrerupte timp de 12 ani. În 1936, acestea au fost reluate, fiind finalizate în 1938. Mausoleul de la Mărășești a fost inaugurat oficial la 18 septembrie 1938, în prezența regelui Carol al II-lea și a numeroși oficiali.
