Banca Națională a României a comandat, în anul 1941, construirea unui depozit subteran pe un teren împădurit, în apropiere de Sinaia, unde urma să fie ascuns tezaurul de stat pentru a-l feri de raidurile aeriene din Al Doilea Război Mondial. Lucrările au durat trei ani și s-au derulat în „maxim secret”, se arată într-un raport declasificat al Central Intelligence Agency (CIA).
Peste 190 de tone de aur reprezenta, la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, tezaurul României. Experiența nefericită din 1918, când Rusia a confiscat aurul depus de România la Moscova, a impulsionat autoritățile de la București să găsească, două decenii mai târziu, o soluție internă pentru salvarea tezaurului, amenințat de urgia războiului.
Preocuparea statului român de a ascunde aurul țării într-un loc sigur a apărut incidental la vremea respectivă pe radarul principalului serviciu străin de informații.
Un raport către Central Intelligence Agency (CIA), realizat pe 13 martie 1952, a avut ca obiect o informare către oficialii americani despre depozitele subterane de muniție ale României. Documentul a fost desecretizat în februarie 2011. Date geografice precise, în raport Informatorul CIA nu viza în mod special tezaurul României sau ascunzătorile identificate de autoritățile române pentru depozitarea aurului. Date cu privire la aceste aspecte sunt mai degrabă adiacente informațiilor despre activitatea militară a Armatei Române în anii 50. Reiese totuși clar că autoritățile române au devenit preocupate să ascundă tezaurul încă din 1941, intenția concretizându-se trei ani mai târziu.
„În 1941, Banca Națională a României a comandat construirea unui depozit subteran lângă Sinaia pentru păstrarea fondurilor de stat în cazul bombardamentului aerian al Capitalei. Lucrările au continuat aproape tot restul războiului fără ca proiectul să fie finalizat. Au fost întrerupte în jurul datei de 23 august 1944, momentul armistițiului românesc. Depozitul, în măsura în care fusese finalizat, era folosit pentru păstrarea materialelor valoroase de către monetăria românească”, se arată în raportul către CIA.