Asan Erdinci este cunoscut cu antecedente penale, iar acum a fost condamnat la 8 ani și 4 luni de închisoare cu executare, decizia rămânând definitivă la Curtea de Apel Constanța, pe 11.11.2024. Este vorba despre individul care a tras cu pistolul pe strada Ștefan cel Mare din Constanța, cunoscut în traficul cu etnobotanice de la malul mării.
„S-a constatat perseverența infracțională a inculpatului care a săvârșit infracțiuni de gravitate ridicată atât în cursul minoratului, cât și pe parcursul majoratului, instanța reținând că măsurile educative și pedepsele executate nu și-au atins scopul de îndreptare a conduitei inculpatului și de prevenire a săvârșirii unor alte infracțiuni. Raportat la periculozitatea sporită a inculpatului și la perseverența sa infracțională, s-a apreciat că se impune aplicarea unor pedepse îndreptate spre limita maximă, de natură să asigure reeducarea inculpatului și prevenirea săvârșirii unor alte infracțiuni după executarea pedepsei. Instanța a constatat, din analiza prevederilor art. 193 alin. 2 Cod penal, că infracțiunea de lovire sau alte violențe pentru care a fost trimis în judecată se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă“, au stabilit magistrații în dosarul în care individul a fost condamnat la 8 ani și 4 luni în regim de detenție, fiind vorba de cel cu pistolul
Detalii din dosarul în care a tras cu pistolul
În acest dosar au fost mai multe persoane trimise în judecată, fiind vorba despre Asan Erdinci, Asan Belgin Rino, Ghezolu Ghiulgean și Saban Gesur. Acuzațiile au fost și de încăierare și tulburarea ordinii și liniștii publice. Însă, singurul care a fost condamnat a fost Asan Erdinci, pentru că a tras cu pistolul în direcția a două persoane cu care se luase la harță. Față de ceilalți indivizi, procesul penal a încetat ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Scandalul între cei menționați mai sus ar fi izbucnit în altă zonă, continuând apoi pe Ștefan cel Mare, în fața unei simigerii. Audiată în cursul judecății, persoana vătămată a relatat aceeași situație de fapt.
În același sens, persoana vătămată (cea rănită) a declarat, în cursul urmăririi penale, că se afla la coadă la patiserie, iar o persoană de sex masculin din fața sa s-a întors și i-a spus să păstreze distanța. I-a comunicat că are distanța de aproximativ un metru, moment în care persoana de sex masculin a devenit recalcitrantă și a împins-o pe persoana vătămată.
În acel moment, la fața locului a venit și fratele persoanei vătămate, context în care persoana de sex masculin a scos de la brâu un pistol cu care gesticula. Ulterior, a introdus pistolul la loc, a luat produsele de patiserie și a plecat.
În continuare, persoana vătămată s-a îndreptat către fratele său, iar persoana de sex masculin a început să le adreseze injurii și să tragă cu pistolul în direcția lor.
Victima a încercat să se apropie de persoana de sex masculin, să o determine să nu mai tragă, însă aceasta a continuat să tragă, spunând că le va omorî. După ce a încetat să tragă, s-a deplasat către fratele său și a observat o bilă înfiptă în zona cefei.
Audiat în cursul judecății, inculpatul a arătat că se afla la patiserie, unde a fost amenințat de una dintre persoanele vătămate. Ulterior, inculpatul s-a deplasat aproximativ 20 de metri și a observat că una dintre acestea îl urmărea. S-a oprit, iar persoanele vătămate au venit spre el.
Inculpatul s-a deplasat pe partea cealaltă și, când a văzut că una dintre persoanele vătămate a scos o husă neagră din buzunar, de frică, a tras de două ori cu un pistol cu bile spre unul dintre cei doi.
Instanța a constatat că probele administrate au fost confirmate de declarația de recunoaștere a faptei dată de inculpat în cursul judecății, ansamblu probator ce dovedește vinovăția inculpatului dincolo de orice îndoială.