O alertă sanitară urgentă a fost emisă după ce un focar bacterian a dus la spitalizarea a zeci de persoane.
Peste 100 de persoane din Marea Britanie au fost infectate cu bacteria e-coli, potrivit Agenției britanice pentru sănătate și securitate.
Autoritățile sanitare cred că sursa infectărilor provine de la un “produs alimentar distribuit la nivel național” sau “mai multe produse alimentare”, fără să facă publice informații suplimentare, transmite publicația The Sun.
E. coli poate fi răspândită prin consumul de alimente contaminate.
Toate cazurile înregistrate în cadrul focarului implică E. coli O145-tulpina Stec, respectiv 81 de cazuri în Anglia, 18 în Țara Galilor, 13 în Scoția și o persoană din Irlanda de Nord.
UKHSA (corespondntul românesc al DSP în Marea Britanie, n.r.) a transmis că cele 113 cazuri par să fie legate între ele. Aproximativ 37 de persoane au fost transportate la spital.
Majoritatea oamenilor se recuperează în două săptămâni, dar există riscul unor consecințe mai grave – în special pentru copiii mici și adulții în vârstă. Unele persoane pot dezvolta o formă de insuficiență renală care le poate pune viața în pericol,
Bacteria E. coli este, în general, inofensivă și se poate regăsi în intestinele oamenilor și animalelor.
Dar unele tulpini, cum ar fi Stec, produc toxine care îi îmbolnăvesc pe oameni.
Persoanele infectate cu Stec pot suferi de diaree, iar aproximativ jumătate din cazuri au diaree cu sânge. Alte simptome includ crampe stomacale și febră.
E. coli poate fi răspândită și prin contactul cu o persoană infectată, cu un animal infectat sau cu mediul său, dar UKHSA a transmis că este puțin probabil ca acest focar să aibă legătură cu fermele, consumul sau înotul în apă contaminată.
Agenția pentru standarde alimentare (FSA) colaborează cu UKHSA pentru a identifica sursa bolii, “care este probabil să fie legată de unul sau mai multe produse alimentare”, a declarat Darren Whitby, șeful departamentului de incidente și reziliență al FSA.
„Întotdeauna îi sfătuim pe consumatori și pe cei care se ocupă de persoanele vulnerabile să se asigure că sunt respectate bunele practici de igienă atunci când manipulează și prepară alimente”, a adăugat el.
„Aceasta înseamnă spălarea regulată a mâinilor cu apă caldă și săpun și asigurarea că echipamentele, ustensilele și suprafețele cu care intră în contact alimentele sunt curățate temeinic pentru a preveni contaminarea încrucișată. Nu trebuie să pregătiți alimente pentru alții dacă ați avut simptome sau timp de 48 de ore după ce simptomele au încetat” a transmis agenția
Trish Mannes, director la UKHSA, a declarat: „Dacă aveți diaree și vărsături, puteți lua măsuri pentru a evita să le transmiteți familiei și prietenilor. NHS.uk are informații despre ce trebuie să faceți dacă aveți simptome și când să solicitați sfatul medicului. Spălându-vă pe mâini cu săpun și apă caldă și folosind dezinfectanți pentru a curăța suprafețele va ajuta la oprirea răspândirii infecțiilor.”