Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a avertizat vineri că, dacă Statele Unite ar declanşa un război comercial cu Uniunea Europeană, sub conducerea unei preşedinţii Trump, ar putea exista represalii, transmite CNBC.
”Conflictele comerciale nu au niciodată câştigători, ci doar pierzători,” a declarat Lindner pentru Karen Tso de la CNBC, la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional din Washington, D.C.
Lindner a sugerat că o problemă esenţială ar putea fi cum ar arăta politica comercială a SUA dacă Donald Trump ar fi ales preşedinte.
”În acest caz, ar trebui să avem eforturi diplomatice pentru a convinge pe oricine ar intra la Casa Albă că nu este în interesul Statelor Unite să aibă un conflict comercial cu Uniunea Europeană. Ar trebui să luăm în considerare represaliile,” a spus el.
Lindner face parte din Partidul Liber Democrat, pro-business, aflat în coaliţie cu Partidul Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz.
Lindner a adăugat că problema comercială a Statelor Unite este cu China, nu cu UE, şi că UE ”nu ar trebui să devină un efect colateral negativ” al controversei dintre SUA şi China.
Trump a sugerat ideea ca, dacă ar fi ales, ar impune tarife generale de 10%-20% pentru aproape toate importurile, indiferent de originea lor.
10% din exporturile Germaniei merg în SUA
Dacă o astfel de taxă de 20% ar fi implementată de SUA, PIB-ul UE şi al Germaniei ar scădea în anii următori, a relatat Reuters joi, citând un studiu al Institutului Economic German IW.
Comerţul este unul dintre pilonii principali ai economiei germane, iar tensiunile, incertitudinea şi tarifele ar afecta Germania mai mult decât pe alte ţări.
La începutul acestei luni, biroul de statistică german, Destatis, a afirmat că importanţa SUA ca partener comercial pentru Germania este în creştere.
Agenţia a declarat că, din 2021, SUA a fost al doilea cel mai important partener comercial pentru Germania după China, dar, în prima jumătate a anului 2024, cifra de afaceri a comerţului exterior cu SUA a fost mai mare decât cea cu China. În 2023, aproximativ 9,9% din exporturile germane au mers către SUA, conform Destatis.
Tensiuni comerciale crescute între SUA și China
Tensiunile comerciale între SUA şi China, precum şi între UE şi China, au crescut pe parcursul acestui an. Atât SUA, cât şi UE au implementat tarife mai mari la unele bunuri importate din China, invocând practici comerciale neloiale.
La rândul său, China a anunţat tarife temporare mai mari la unele importuri din UE. Mai multe anchete şi investigaţii asupra practicilor de concurenţă, subvenţii şi alte practici comerciale sunt de asemenea în desfăşurare, pe măsură ce măsurile de retaliere continuă.
După ce UE a votat pentru impunerea de tarife pentru vehiculele electrice fabricate în China, Lindner a îndemnat Uniunea să nu înceapă un război comercial. Germania a pledat anterior împotriva tarifelor mai mari, exprimând îngrijorări despre efectele pe care le-ar putea avea asupra producătorilor auto din ţară, deja în dificultate.
Mai devreme în această săptămână, Gita Gopinath, directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional, a declarat pentru CNBC că o escaladare a tensiunilor comerciale şi tarifelor dintre SUA şi China ar fi ”costisitoare pentru toată lumea.”