Procurorii italieni investighează un caz de escrocherie după ce a fost găsit în mai multe restaurante din Roma ulei de măsline extravirgin contrafăcut și dăunător pentru sănătate. 30 de proprietari de restaurante sunt acuzați că au primit marfă contrafăcută, relatează La Repubblica.
Au fost identificați producători din Apulia, brokeri romani și patroni de baruri din centrul orașului care au cumpărat uleiul cu trei euro deși știau că este un produs contrafăcut.
Este vorba de o anchetă în cadrul căreia sunt 40 de persoane cercetate.
Rețeaua producea uleei de măsline fals, un amestec de cele mai proaste uleiuri din semințe amestecate cu betacaroten și clorofilă. Zeci de proprietari de restaurante l-au cumpărat știind că achiziționau un produs falsificat, periculos pentru sănătate, identic doar la vedere cu originalul și vag asemănător ca gust. Prețul de chilipir la care este vândut îl face, în ochii oamenilor de afaceri iresponsabili, o marfă atractivă.
Acum, procuratura a închis cercul și a identificat producătorii din Apulia, traficanții care îl distribuiau în Orașul Etern și cumpărătorii – proprietarii de localuri – care îl cumpărau știind că este vorba de „ulei fals”. Producătorii și vânzătorii sunt acuzați de conspirație și asociere în vederea comiterii de fraude comerciale, zece persoane în total. În timp ce administratorii localurilor, 30 fiind identificați până în prezent, sunt acuzați de primire de bunuri furate.
Printre restaurantele care au cumpărat uleiul contrafăcut apar și șapte aflate în lichidare judiciară, folosite de Camorra. Dar acesta este doar vârful aisbergului: cu afacerile distruse, s-ar putea ajunge la cifre amețitoare. Pentru procurori este vorba de un fenomen răspândit care pune în pericol sănătatea clienților care aglomerează localurile din inima Romei și nu numai.
Carabinierii din Nas au scotocit centrul istoric și au găsit restaurante și taverne care foloseau uleiul fals la câțiva pași de Senat și de Fontana di Trevi, altele în Testaccio, Trastevere din Fiumicino și Castelli Romani, chiar și două supermarketuri.
Ancheta procurorilor a pornit de la producătorul clandestin care se afla în Puglia. Au urmărit lanțul, a lovit mai întâi producătorul, apoi retailerul roman și, în cele din urmă, câțiva dintre clienții finali, restaurantele.