Valul de caniculă care a cuprins sudul Europei le dă bătăi de cap și localnicilor și turiștilor.
În Italia mai multe orașe au instituit sub cod roșu de căldură inclusiv Roma.
În Spania 15 regiuni au primit avertismente pentru același motiv.
Temperaturi ridicate sunt și în Serbia, iar în Albania autoritățile se confruntă cu incendii extinse de vegetație.
În Italia, este cod roșu de caniculă în șapte orașe din centrul peninsulei – printre ele Roma și Trieste. În capitala italiană, primăria a lansat o aplicație pentru a-i ajuta pe oameni să găsească rapid fântânile și cișmelele publice, într-o zi în care temperaturile au ajuns la 38 de grade Celsius. Atmosfera a fost, însă, una sufocantă, din cauza umezelii din aer.
Carmosina Siciliani, turistă: ”Încerc să găsesc metode să mă răcoresc cu apă, să stau în locuri cu aer condiționat. Nu e ceva normal, chiar dacă suntem în vară, căldura asta nu e deloc ceva natural. E atât de cald, atât de umed, atât de lipicios”.
La Fontana di Trevi, un loc foarte popular din Roma, localnicii s-au înghesuit alături de turiști, să se răcorească. Au fost, însă, și excepții.
Kevin Buckley, turist din Australia: ”Nu cred că e așa de cald. Eu sunt din Australia, avem temperaturi ca astea, dar cu umiditate. Aici nu e umiditate, așa că nici măcar nu transpir”.
În sudul Italiei, situația e mult mai tragică. În Sicilia e stare de urgență din cauza secetei, încă din februarie.
Și Spania suferă din cauza primului val de caniculă al verii. 16 provincii au fost puse în alertă din cauza temperaturilor. În Malaga e cod roșu, iar termometrele au urcat până la 40 de grade Celsius în mai multe părți ale provinciei, inclusiv pe Costa del Sol.
Mai aproape de România… Serbia se confruntă cu temperaturi record pentru această perioadă. Joi dimineață, în nordul țării erau 35 de grade Celsius. În Belgrad, autoritățile au instalat o cisternă într-o intersecție, pentru ca oamenii să se răcorească.
Mai spre sud, în Albania, tot din cauza secetei, incendiile de vegetație au scăpat de sub control. Tirana a cerut ajutorul Uniunii Europene pentru a stinge un focar, în sudul țării, într-o zonă muntoasă unde mașinile de pompieri ajung cu greu. Albania deține un singur elicopter dotat pentru lupta cu incendiile.