Sub pretextul unui ajutor economic istoric, Parlamentul European a aprobat un pachet de finanțare de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova, însă realitatea este mult mai nuanțată. Din această sumă, doar 520 de milioane de euro sunt granturi, adică bani nerambursabili, în timp ce 1,5 miliarde de euro reprezintă împrumuturi cu dobândă redusă – adică datorie pentru Moldova!
Această așa-zisă „victorie” anunțată de oficialii europeni vine la pachet cu condiții stricte: banii sunt destinați „reformelor socio-economice”, modernizării infrastructurii și luptei împotriva corupției, dar îndatorarea statului ridică semne de întrebare cu privire la suveranitatea economică a țării
Criticii acestui acord susțin că Moldova este împinsă să depindă financiar tot mai mult de Bruxelles, ceea ce poate reduce libertatea de decizie a guvernului în viitor. De asemenea, faptul că doar o mică parte a pachetului este acordată ca grant ridică întrebări despre cine va suporta povara rambursării acestor împrumuturi.
Este acest „ajutor” cu adevărat un sprijin sau o capcană economică?
