România va avea un nou aeroport, pas major pentru dezvoltarea regiunii Galați – Brăila: un nou aeroport modern va fi construit între cele două orașe, după ce autoritățile județene au emis certificatul de urbanism necesar. Anunțul oficial a fost făcut recent. Se așteaptă ca lucrările să înceapă odată cu anul 2026.
România va avea un nou aeroport
Noua infrastructură va fi amplasată strategic între localitățile Braniștea, Tudor Vladimirescu și Slobozia Conachi, la aproximativ 25 de kilometri de Galați, pe o suprafață inițială de 250 de hectare, extinsibilă cu încă 115 hectare pentru proiecte viitoare. Potrivit președintelui Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, certificatul de urbanism a fost semnat și urmează aprobări similare din partea administrațiilor locale din Tudor Vladimirescu și Liești.
„Astăzi am semnat certificatul de urbanism pentru aeroport. Este un alt pas esențial pentru acest proiect major al Galațiului,” a declarat Fotea. El a adăugat că, după ce s-a convenit amplasamentul, adiacent poligonului militar de la Smârdan, studiul de fezabilitate avansează și ar putea fi gata în prima jumătate a anului viitor.
Aeroportul va avea nouă porți de îmbarcare
Primăvara trecută, Aeroportul Internațional Galați – Brăila a obținut avizul din partea ROMATSA, un pas cheie pentru avansarea proiectului. Noul aeroport va dispune de un terminal de pasageri cu nouă porți de îmbarcare pe o suprafață de 28 de hectare, ce include și un turn de control integrat. În plus, un terminal cargo de 5.460 metri pătrați, cu o înălțime de 6,5 metri, va ocupa cinci hectare și va include un sistem modern de supraveghere video bazat pe inteligență artificială.
Pista principală va avea o lungime de 3,5 kilometri la fel ca aeroporturile Bucureşti, Constanţa sau Timişoara ceea ce înseamnă că de la Galaţi vor putea decola şi ateriza toate tipurile de aeronave. Se așteaptă ca lucrările să înceapă odată cu anul 2026. Acest proiect urmărește nu doar să consolideze legătura dintre Galați și Brăila, ci și să stimuleze dezvoltarea economică și atractivitatea investițională a regiunii.