Organizația Mondială a Sănătății (OMS) raportează progrese în lupta împotriva tuberculozei, însă avertizează că obiectivele stabilite pentru anul 2030 sunt încă departe de a fi atinse. Conform datelor OMS, anul trecut au decedat mai puține persoane din cauza tuberculozei la nivel mondial, comparativ cu anul anterior. De asemenea, numărul cazurilor noi a crescut doar ușor, o evoluție considerată încurajatoare. Cu toate acestea, ținta comunității internaționale de a încheia epidemia de tuberculoză până în 2030 rămâne dificil de atins în acest ritm.
Potrivit OMS, în 2023, tuberculoza a redevenit principala cauză de deces la nivel mondial în rândul bolilor infecțioase, depășind Covid-19, care deținea acest loc în timpul pandemiei.
„Mesajul important al raportului este că, dacă acționăm consecvent, putem învinge tuberculoza”, a declarat Peter Sands, directorul Fondului Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei. Cu toate acestea, el subliniază că este nevoie de mai multe fonduri pentru programele de testare și tratament.
Rata scăderii deceselor este încă mică
Obiectivul stabilit era reducerea deceselor cauzate de tuberculoză cu 75% între 2015 și 2025. Până în 2023, scăderea realizată a fost de doar 23%. Frecvența cazurilor noi – adică numărul de cazuri noi la fiecare 100.000 de persoane – ar fi trebuit să scadă cu 50% până în 2025, dar în 2023 a ajuns doar la 8,3%. Cele mai bune rezultate au fost obținute în Europa, cu o reducere de 27%, și în Africa, cu o scădere de 24%. Printre țările europene puternic afectate se numără și Ucraina.
Statisticile tuberculozei la nivel global în 2023
În 2023, 10,8 milioane de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză, o ușoară creștere față de cele 10,7 milioane de cazuri din anul anterior. Mai mult de jumătate dintre cazuri (56%) provin din cinci țări: India, Indonezia, China, Filipine și Pakistan. Numărul deceselor a scăzut la nivel global de la 1,32 milioane la 1,25 milioane.