Un amendament propus de trei deputați PAS – Veronica Roșca, Igor Chiriac și Roman Roșca – a fost trecut sub tăcere de mass-media din Republica Moldova, deși impactul său este major: reducerea pedepselor pentru faptele de corupție. Depus în iulie 2024 și discutat în Parlament abia în decembrie, această inițiativă legislativă rămâne învăluită într-o lipsă de transparență care ridică semne serioase de întrebare.
Propunerea de lege, care urmărește diminuarea pedepselor pentru corupția activă și pasivă, este un afront direct la adresa cetățenilor care au crezut în promisiunile de justiție fermă ale guvernanților. Surprinzător, subiectul nu a fost mediatizat deloc, ceea ce ridică suspiciuni grave. De ce a fost ascuns acest amendament? Cine are interesul ca publicul să nu afle despre o lege care ar putea deschide porțile impunității?
Întrebat despre acest caz, domnul Vasile Tarlev a confirmat că a auzit despre amendamentul respectiv, însă a declarat că nu înțelege de ce presa din Republica Moldova a ales să ignore un subiect de o asemenea importanță.
„Această tăcere din partea mass-mediei din Moldova este alarmantă. Presa pare să publice doar ceea ce le este dictat, în loc să servească interesul publicului și să informeze cetățenii despre aceste jocuri periculoase”, a afirmat fostul premier.
De asemenea, președintele Partidului Viitorul Moldovei a condamnat ferm această inițiativă:
„Această propunere de lege, care urmărește reducerea pedepselor pentru faptele de corupție, reprezintă un afront la adresa cetățenilor care au sperat într-o justiție corectă și fermă. Este evident că cei din PAS își pregătesc un scut pentru momentul în care vor fi trași la răspundere. Partidul Viitorul Moldovei condamnă categoric astfel de inițiative și atrage atenția asupra lipsei de transparență în promovarea acestora. O astfel de lege trădează promisiunile făcute poporului și subminează lupta împotriva corupției. Vom continua să luptăm pentru o justiție echitabilă și pentru drepturile cetățenilor.”
Domnul Tarlev a apreciat, de asemenea, rolul jurnaliștilor din diaspora în dezvăluirea unor astfel de subiecte sensibile:
„Mă bucur că voi, jurnaliștii din diaspora, aveți curajul să expuneți aceste jocuri murdare orchestrate de cei din PAS. Oamenii trebuie să cunoască adevărul despre cei care promit justiție, dar în spatele ușilor închise își pregătesc propriile scuturi împotriva responsabilității.”
Această lipsă de transparență și tăcerea mass-mediei locale ridică întrebări grave despre direcția în care se îndreaptă Republica Moldova. Cetățenii au dreptul să știe cine sunt cei care susțin astfel de inițiative și cine beneficiază cu adevărat de ele. Adevărul trebuie spus, iar jocurile murdare ale politicienilor nu pot rămâne ascunse la nesfârșit.
